O walorach smakowych tego dania nie trzeba przekonywać...
Składniki:
ciasto:
- 250g gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
- 510g mąki
- szczypta soli
farsz:
- 700g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
- 550g twarogu tłustego
- 150g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa lub masło
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .
Farsz:
Zimne ziemniaki zmielić wraz z serem.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
[jeżeli ser i ziemniaki po zmieleniu są zbyt suche, należy dodać trochę roztopionego masła lub Kasi, by uzyskać kremową konsystencję]
Wymieszać ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy.
Pierogi:
Ciasto podzielić na 4 części.
Rozwałkować 1 część (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało), wykroić krążki, nałożyć farsz, skleić pierogi.
Powtórzyć z pozostałymi częściami :)
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 3min. od wypłynięcia.
Po odcedzeniu przelać zimną wodą.
Podawać ze smażoną cebulką.
Smacznego!
Witam:) dawno sie nie pojawiałam na tym blogu ale bardzo żałuje bo tu tyle smakołyków. Pierogi ruskie uwielbiam :) Byłam ostatnio bardzo zajęta tworzeniem swojego polskiego bloga oraz sklepu: www.mamandi.pl :) mam nadzieje ze spodoba sie rownie jak Around My Table. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuń