wtorek, 10 lipca 2012

Allle buła

Nie ma nic lepszego niż świeże bułeczki na śniadanie... mniam!


Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli



Zmielić pszenicę - odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Uformować bułeczki (9-10 sztuk), ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia [jeśli chcemy zaoszczędzić czas, wkładamy do piekarnika na 50C - wystarczy ok.5-10min]

Piec w piekarniku nagrzanym do 219ºC przez 20min (do zarumienienia) 


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. mm :) smakowita ..ale co taka bladziutka?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bladzinka taka, bo siedziała tylko w piecu nie wychodząc na słoneczko :PP
      A tak na serio, to bladziutka, ponieważ wolę takie lekko wypieczone, a tym razem była moja kolej na 'koncert życzeń' :DD
      Pozdrówka

      Usuń
    2. ale i tak wygladaja oblednie:)
      :)))

      Usuń