niedziela, 15 lipca 2012

Dyniówka

Zupa dyniowa w nowym wydaniu




Składniki:
  • 750g dyni
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g imbiru 
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (można dać więcej świeżego imbiru; u mnie 'wyszedł' :))
  • 1 ziemniak
  • 20g oliwy
  • 600g buliony
  • łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • 70g śmietany
  • natka pietruszki
  • prażone pestki dyni

Cebulę i czosnek posiekać, imbir i ziemniaka zetrzeć. Dodać pokrojoną dynię i oliwę - poddusić przez ok. 5 min.

Zalać bulionem, dodać przyprawy - gotować ok. 20min.

Dodać śmietanę - zagotować.

Podawać z posiekaną natką pietruszki, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz