Zupa dyniowa w nowym wydaniu
Składniki:
- 750g dyni
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5g imbiru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (można dać więcej świeżego imbiru; u mnie 'wyszedł' :))
- 1 ziemniak
- 20g oliwy
- 600g buliony
- łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżka maggi
- 70g śmietany
- natka pietruszki
- prażone pestki dyni
Cebulę i czosnek posiekać, imbir i ziemniaka zetrzeć. Dodać pokrojoną dynię i oliwę - poddusić przez ok. 5 min.
Zalać bulionem, dodać przyprawy - gotować ok. 20min.
Dodać śmietanę - zagotować.
Podawać z posiekaną natką pietruszki, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz