niedziela, 29 lipca 2012

Letnia pizza wegetariańska

Letni smak wegetariańskiej pizzy...


Składniki:
ciasto:
  • 175g mąki
  • 90g letniej wody
  • 10g drożdży
  • 15g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soliZ
  • 1/2 łyżeczki cukru
sos:

Przepis znajdziesz tu

obłożenie:
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120g żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1,5 pomidora
  • 250g mozzarelli
  • świeże listki bazylii

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Rozwałkować na cienki placek w rozmiarze dużej blachy.

Posmarować sosem.

Obłożenie:

Cebulę posiekać w cienkie talarki, udusić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru (w razie potrzeby podlać wodą)

Kukurydzę odsączyć, rozłożyć na pizzy.

Fasolkę obrać i zblanszować w osolonej wodzie.

Pomidora pokroić na cienkie plastry, rozłożyć na pizzy.

Posypać mozzarellą.

Piec na dolnej szynie piekarnika nagrzanego do 220C przez 25min (grzanie dolne)

Posypać posiekaną bazylią.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Wprawdzie wymieniłabym na coś innego kukurydzę, ale reszta bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdyby zamiast kukurydzy dać więcej fasolki to też smakowałaby super :)

      Usuń
  2. Wszystkie składniki są pyszne, za mną już też chodzi pizza, w lidlu kupiłam chorizo i ostre papryczki, więc może taka pikantna wersja:)

    OdpowiedzUsuń