Składniki:
ciasto:
- 175g mąki
- 90g letniej wody
- 10g drożdży
- 15g oliwy
- 1/2 łyżeczki soliZ
- 1/2 łyżeczki cukru
sos:
Przepis znajdziesz tu
obłożenie:
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 120g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1,5 pomidora
- 250g mozzarelli
- świeże listki bazylii
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na cienki placek w rozmiarze dużej blachy.
Posmarować sosem.
Obłożenie:
Cebulę posiekać w cienkie talarki, udusić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru (w razie potrzeby podlać wodą)
Kukurydzę odsączyć, rozłożyć na pizzy.
Fasolkę obrać i zblanszować w osolonej wodzie.
Pomidora pokroić na cienkie plastry, rozłożyć na pizzy.
Posypać mozzarellą.
Piec na dolnej szynie piekarnika nagrzanego do 220C przez 25min (grzanie dolne)
Posypać posiekaną bazylią.
Wprawdzie wymieniłabym na coś innego kukurydzę, ale reszta bomba :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że gdyby zamiast kukurydzy dać więcej fasolki to też smakowałaby super :)
UsuńWszystkie składniki są pyszne, za mną już też chodzi pizza, w lidlu kupiłam chorizo i ostre papryczki, więc może taka pikantna wersja:)
OdpowiedzUsuń