niedziela, 15 lipca 2012

Ciasto melonowe

Świeży powiew lata....


Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100g cukru pudru
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa melonowa:
  • duży melon miodowy (1400g)
  • 400g śmietanki 30%
  • 25g cukru pudru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • 7-8 łyżeczek żelatyny (Zależy jakiej żelatyny używamy - zastosować ilość odpowiednią dla 2l płynu)
  • 20-30g wody

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę.

Delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180C 
(ok. 20min - do suchego patyczka)

Po upieczeniu wyjąć blaszkę z biszkoptem,  zawinąć w ścierkę kuchenną i upuścić na podłogę ('zabieg' ten uwolni pęcherzyki powietrza, biszkopt nie klapnie)

Wyciągnąć biszkopt z blaszki, pozostawić do ostudzenia.


Masa melonowa:

Melona obierać i przekroić na pół. Usunąć pestki, uciąć 2 plastry o grubości ok. 1cm - wyciąć 20 serduszek, których użyjemy do dekoracji ciasta. Skropić cytryną, odstawić do lodówki.

Resztę melona zmiksować, wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku z cytryny. Ponownie zmiksować na wysokich obrotach (nie za długo, by ze śmietanki nie zrobiło się masło)

Żelatynę zalać wodą, pozostawić na ok. 3min. do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. 

Ostudzić i powoli dodać do masy melonowej 
[UWAGA! Nie dodawać ciepłej żelatyny, gdyż może się zwarzyć]

Gdy masa zacznie tężeć, wylać na biszkopt, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udekorować wykrojonymi serduszkami.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. melona uwielbiam, więc czekam z niecierpliwością ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wypieków z melonem jeszcze nie jadłam ale koniecznie musze posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam obawy, czy smak będzie wyraźnie melonowy...nie zawiodłam się! Ciasto jest świeże, lekkie i soczyście melonowe :)

      Usuń
  3. świetnie wygląda :)
    pomysł bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo ciasto ma naprawdę świeży smak :)

      Usuń
  4. Pytanie po roku, ale może się uda... czy melon miodowy można zastąpić inną odmiana owocu?

    OdpowiedzUsuń