Świeży powiew lata....
Biszkopt:
- 5 jajek
- 100g cukru pudru
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa melonowa:
- duży melon miodowy (1400g)
- 400g śmietanki 30%
- 25g cukru pudru
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- sok z cytryny
- 7-8 łyżeczek żelatyny (Zależy jakiej żelatyny używamy - zastosować ilość odpowiednią dla 2l płynu)
- 20-30g wody
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180C
(ok. 20min - do suchego patyczka)
Po upieczeniu wyjąć blaszkę z biszkoptem, zawinąć w ścierkę kuchenną i upuścić na podłogę ('zabieg' ten uwolni pęcherzyki powietrza, biszkopt nie klapnie)
Wyciągnąć biszkopt z blaszki, pozostawić do ostudzenia.
Masa melonowa:
Melona obierać i przekroić na pół. Usunąć pestki, uciąć 2 plastry o grubości ok. 1cm - wyciąć 20 serduszek, których użyjemy do dekoracji ciasta. Skropić cytryną, odstawić do lodówki.
Resztę melona zmiksować, wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku z cytryny. Ponownie zmiksować na wysokich obrotach (nie za długo, by ze śmietanki nie zrobiło się masło)
Żelatynę zalać wodą, pozostawić na ok. 3min. do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ostudzić i powoli dodać do masy melonowej
[UWAGA! Nie dodawać ciepłej żelatyny, gdyż może się zwarzyć]
Gdy masa zacznie tężeć, wylać na biszkopt, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Udekorować wykrojonymi serduszkami.
Smacznego!
melona uwielbiam, więc czekam z niecierpliwością ;)
OdpowiedzUsuńGotowe :)
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuńwypieków z melonem jeszcze nie jadłam ale koniecznie musze posmakować ;)
OdpowiedzUsuńMiałam obawy, czy smak będzie wyraźnie melonowy...nie zawiodłam się! Ciasto jest świeże, lekkie i soczyście melonowe :)
Usuńświetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpomysł bardzo zachęcający :)
Warto spróbować, bo ciasto ma naprawdę świeży smak :)
UsuńPytanie po roku, ale może się uda... czy melon miodowy można zastąpić inną odmiana owocu?
OdpowiedzUsuńOczywiście - każdy słodki melon będzie ok :)
Usuń