- 150g zsiadłego mleka
- 120g mleka
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 7/8 części, z każdej formujemy bułeczkę - ślimaczek.
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch mlekiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.
Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.
Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.
Smacznego!
śliczne bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń