środa, 18 lipca 2012

Pulchne ślimaczki

Składniki:

  • 150g zsiadłego mleka
  • 120g mleka
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy

Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 7/8 części, z każdej formujemy bułeczkę - ślimaczek.

Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch mlekiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.

Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.

Smacznego!


2 komentarze: