wtorek, 24 lipca 2012

Ruskie pierogi


O walorach smakowych tego dania nie trzeba przekonywać...

Składniki:
ciasto:
  • 250g gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 510g mąki
  • szczypta soli
farsz:
  • 700g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
  • 550g twarogu tłustego
  • 150g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa lub masło
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .

Farsz:

Zimne ziemniaki zmielić wraz z serem.

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. 
[jeżeli ser i ziemniaki po zmieleniu są zbyt suche, należy dodać trochę roztopionego masła lub Kasi, by uzyskać kremową konsystencję]

Wymieszać ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy.

Pierogi:

Ciasto podzielić na 4 części.

Rozwałkować 1 część (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało), wykroić krążki, nałożyć farsz, skleić pierogi.

Powtórzyć z pozostałymi częściami :)

Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 3min. od wypłynięcia.

Po odcedzeniu przelać zimną wodą.

Podawać ze smażoną cebulką.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam:) dawno sie nie pojawiałam na tym blogu ale bardzo żałuje bo tu tyle smakołyków. Pierogi ruskie uwielbiam :) Byłam ostatnio bardzo zajęta tworzeniem swojego polskiego bloga oraz sklepu: www.mamandi.pl :) mam nadzieje ze spodoba sie rownie jak Around My Table. Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń