środa, 6 czerwca 2012

Sos pomidorowy

Aromatyczny, zdrowy i pyszny - idealny do gołąbków





Składniki:
  • 550g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 35g cebuli
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 75g jogurtu lub śmietany
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać drobno pokrojone pomidory oraz pozostałe składniki (oprócz jogurtu/śmietany i świeżej bazylii). Gotować 18min. (ja gotuję w temp. 90C, by warzywa zachowały jak najwięcej smaku)


Zmiksować, dodać śmietanę i posiekaną świeżą bazylię - zagotować.


(jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, można zaprawić łyżką mąki)


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz