Składniki:
- 200g mleka 3,2%
- 200g śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 60g cukru
- 1 laska wanilii
- 1/4 puszki koktajlu owocowego
Żelatynę zalać wodą - zostawić do namoczenia na ok. 5min.
Przepołowić laskę wanilii - wyskrobać ziarenka.
Mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii wymieszać - zagotować.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do gorącego mleka ze śmietanką (cukrem i wanilią). Dokładnie wymieszać.
Do foremek włożyć odsączone owoce, zalać masą śmietanową po sam brzeg - odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Do foremek włożyć odsączone owoce, zalać masą śmietanową po sam brzeg - odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
[by panna cotta bez problemu 'wyskoczyła' z foremek, można na chwilkę wstawić do gorącej wody]
Smacznego!
musi byc pyszna!!!
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm,... pyszności!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka, muszę zrobić panna cotte w najbliższym czasie ! :)
OdpowiedzUsuń