piątek, 22 czerwca 2012

Tarta z truskawkami


Sezon truskawkowy  trwa, więc czas na kolejne 'tartowe'  szaleństwo - tym razem ten sam  spód, co ostatnio, ale inne nadzienie :) 


Składniki:
ciasto:

  • 30g orzechów laskowych
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 180g mąki
krem:
  • 150g śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 20g wody
  • 300g truskawek


Ciasto:

Orzechy zmielić, dodać posiekane masło, jajko i mąkę - zagnieść ciasto 
(nie należy zagniatać zbyt długo!)


Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić (ok. 30min)

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy 
(jeśli mamy problemy z rozwałkowaniem, wkładamy do wysmarowanej formy na tartę i 'wylepić' foremkę rozgniatając ciasto palcami - formujemy wysoki brzeg)


Nakłuć widelcem, wyłożyć na ciasto kawałek pergaminu i obciążyć kuleczkami ceramicznymi (grochem lub fasolą).


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec kolejne 25-30min.


Krem:

Żelatynę namoczyć w wodzie.  Gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej - wystudzić. 

Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Dodać  serek mascarpone i  cukier - delikatnie wymieszać. Na koniec  wlać chłodną żelatynę - chwilę wymieszać.


Na ostudzonym cieście ułożyć pokrojone truskawki, zalać masą serkowo - śmietankową - wstawić do lodówki.


Gdy stężeje, udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Podawać następnego dnia. 




Smacznego!

5 komentarzy: