środa, 6 czerwca 2012

Gołąbki drobiowo - warzywne

Dziś propozycja gołąbków bez ryżu - smaczne,  pikantne, na dietę w sam raz :)



Składniki:
  • 9 liści kapusty białej
  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 150g cebuli
  • 80g marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
(+ 2x ziele angielskie, liść laurowy i kostka rosołowa do gotowania gołąbków)


sos pomidorowy:


Przepis tu




Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z przyprawami.

Cebulkę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć - dodać do mięsa.

Pieczarki podsmażyć na oliwie przez ok. 5min. - dodać do mięsa.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu.

Przygotować liście kapusty, zawinąć w każdy ok. 2 łyżki farszu.

Szybkowar wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć w nim gołąbki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy - zagotować i pozostawić do czasu, aż zejdzie ciśnienie. 
[jeśli nie mamy szybkowaru, należy wydłużyć czas gotowania - aż kapusta będzie miękka]

Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!

3 komentarze: