Składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 125g masła
- 65g cukru
- 1 jajko
masa:
- 1 słoik dżemu wiśniowego (niskosłodzony z całymi owocami)
- 75g masła
- 750g zmielonego twarogu sernikowego
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka startej skórki i 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
Ciasto:
Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30min. do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem formując wysoki brzeg (wystarcza na tortownicę Ø28cm - mój tym razem pieczony na blaszce prostokątnej)
Masa:
Masło roztopić i wystudzić.
Twaróg utrzeć z pozostałymi składnikami (oprócz żółtka).
Rozsmarować dżem na cieście, delikatnie wylać masę serową.
Piec 60min. w piekarniku nagrzanym do 175C.
Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody i piec kolejne 15min.
Wyciągać z formy po przestudzeniu.
Smacznego!
Nie pomyślałam nigdy o dodaniu dżemu do sernika. Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPotrzeba matką wynalazku :) Zawsze robię ten sernik z wiśniami, ale że akurat nie miałam użyłam dżemu i szczerze powiem, że efekt mnie zadowolił :)
UsuńSłodycz sera przełamana cienką warstewką dżemu...no tak. Doskonałe :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńanonimowy
OdpowiedzUsuńpoprosze o wymiar blaszki,zainteresowal mnie sernik
Robię na standardowej, prostokątnej blaszce.
Usuń