Dzisiaj cake pops ze specjalną dedykacją dla moich szkolnych Dzieci :D
Mam nadzieję, że przypadną Im do gustu :))
Składniki:
- 60 g twarogu sernikowego
- 50g masła orzechowego
- 100g czekolady + łyżeczka oliwy
ciasto:
- 1 małe jajko (S)
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g gęstej śmietany 18%
- 25 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta proszku do pieczenia
- 45 g wody
- 30 g miękkiego masła
Białko ubić na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z żółtkiem.Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.Dodać czekoladową masę i białko.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 min. (do suchego patyczka).Po wystudzeniu ciasto pokruszyć i wymieszać na gładką masę z twarogiem i masłem orzechowym.Zawinąć w folię i schłodzić przez ok 10min.Uformować kulki (ok. 10szt).Czekoladę rozpuścić, maczać patyczki do lizaków w gorącej czekoladzie - wbić we wcześniej uformowane kulki - pozostawić na chwilkę do zastygnięcia.Oblać lizaki gorącą czekoladą, odczekać aż nadmiar ścieknie, udekorować precelkami i drażetkami.Wbić np. w styropian i pozostawić do zastygnięcia.Gdy polewa stwardnieje, z białej czekolady zrobić oczka, z ciemnej źrenice i uśmiechy :-)Smacznego!
Były bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńLaura
Cieszę się Laurusiu :))
UsuńA my, a my też jesteśmy szkolnymi dziećmi? ;) Ten z czerwonym nosem trochę wywraca oczami ;)
OdpowiedzUsuńHmm...teoretycznie tak ;-) Muszę wymyślić wersję procentową :DD Wywraca oczami, bo ile można pozować, no ile??? :DD
Usuń