sobota, 2 czerwca 2012

Faszerowany kalafior




Składniki:
  • 1 kalafior
  • 500g filetów z podudzi kurczaka
  • 1 jajko
  • 150g cebuli
  • 200g pieczarek
  • 150g sera żółtego
  • oliwa
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • pieprz (u mnie 2 łyżeczki)
  • sól
Farsz:

Filety zmielić i wymieszać z przyprawami.

Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać.

Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.






Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie.

Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu:


Wyciąć kilka różyczek:


Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo, więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'), wetknąć wcześniej wycięte różyczki:


Skropić oliwą, zawinąć w folię, piec w piekarniku nagrzanym do 190C (+termoobieg) przez ok. 70min. (w zależności od wielkości kalafiora) 

Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5min.

Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym; można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. oo matko!!! takiego cuda z kalafiora niewidział♦am..musi obłędnie smakować...w przyszłym tygodniu kupuj kalafiorka i obiad z głowy...:)

    agacjone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :DD
      Kalafior rzeczywiście wyszedł pierwsza klasa :) Myślę, że nie po raz ostatni gości na naszym stole :D

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa wersja kalafiora! Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń