- 1 kalafior
- 500g filetów z podudzi kurczaka
- 1 jajko
- 150g cebuli
- 200g pieczarek
- 150g sera żółtego
- oliwa
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- pieprz (u mnie 2 łyżeczki)
- sól
Farsz:
Filety zmielić i wymieszać z przyprawami.
Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać.
Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.
Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie.
Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu:
Wyciąć kilka różyczek:
Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo, więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'), wetknąć wcześniej wycięte różyczki:
Skropić oliwą, zawinąć w folię, piec w piekarniku nagrzanym do 190C (+termoobieg) przez ok. 70min. (w zależności od wielkości kalafiora)
Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5min.
Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym; można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle.
Smacznego!
oo matko!!! takiego cuda z kalafiora niewidział♦am..musi obłędnie smakować...w przyszłym tygodniu kupuj kalafiorka i obiad z głowy...:)
OdpowiedzUsuńagacjone:)
Dziękuję :DD
UsuńKalafior rzeczywiście wyszedł pierwsza klasa :) Myślę, że nie po raz ostatni gości na naszym stole :D
Bardzo ciekawa wersja kalafiora! Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślę, że warto :)
Usuń