Składniki: (6 porcji)
- 1 duży kalafior
- 500g piersi z kurczaka
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100g marchewki
- 150g przecieru pomidorowego
- 400g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 duży pomidor
- kilka świeżych listków bazylii
- oliwa
- 250g mozzarelli
Kalafior zblanszować w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić bazylią, solą i pieprzem - podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać startą marchewkę, jogurt, przecier pomidorowy i pieprz - gotować mieszając (ewentualnie doprawić do smaku)
Kalafior pokroić, włożyć do naczyń żaroodpornych. Dodać kurczaka, zalać sosem jogurtowo - pomidorowym.
Posypać rozdrobnionym serem - zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30min.
Pomidora pokroić w plastry. Ułożyć plasterki i listki bazylii na zapiekankach, skropić oliwą.
Zapiekać kolejne 5min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz