środa, 13 czerwca 2012

Zapiekanka w sosie jogurtowo-pomidorowym


Składniki: (6 porcji)

  • 1 duży kalafior
  • 500g piersi z kurczaka
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g marchewki
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 duży pomidor
  • kilka świeżych listków bazylii
  • oliwa
  • 250g mozzarelli


Kalafior zblanszować w osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić bazylią, solą i pieprzem - podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Cebulkę i czosnek posiekać, dodać startą marchewkę, jogurt, przecier pomidorowy i pieprz - gotować mieszając (ewentualnie doprawić do smaku)

Kalafior pokroić, włożyć do naczyń żaroodpornych. Dodać kurczaka, zalać sosem jogurtowo - pomidorowym.

Posypać rozdrobnionym serem - zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30min.

Pomidora pokroić w plastry. Ułożyć plasterki i listki bazylii na zapiekankach, skropić oliwą.

Zapiekać kolejne 5min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz