poniedziałek, 11 czerwca 2012

Rogate pierożki drobiowe

Składniki:
ciasto:
  • 250g gorącej wody 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 510g mąki



farsz:

  • 500g filetów z podudzia kurczaka
  • 100g cebuli
  • 100g marchewki
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.

Podzielić na 4 części - 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek.

Wykroić szklanką krążki.


Farsz:

Zmielić drób, dodać zeszkloną cebulkę i startą marchewkę.

Doprawić.

Nakładać porcje farszu na wycięte krążki ciasta - zlepić.

Gotować w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu na wierzch.

Podawać ze zeszkloną na maśle cebulką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz