poniedziałek, 4 czerwca 2012

Serniczki – miniaturki z konfiturą rabarbarowo-pomarańczową

Pyszne, puszyste serniczkowe kąski z lekko kwaskową, aromatyczną konfiturą




Serniczki:
  • 220g twarogu sernikowego
  • 250g mascarpone
  • 2 jajka
  • 10g mąki
  • 3/4 łyżeczki olejku waniliowego
  • 50g cukru


Konfitury rabarbarowo-pomarańczowa:
  • 170g rabarbaru
  • 80g pomarańczy
  • 70g cukru żelującego 3:1


Serniczki:

Zmieszać twaróg z mascarpone. Utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym.

Wbić po jednym jajku i dodać mąkę stale ubijając.

Formę do mini muffinek (24szt) wyłożyć papilotkami, każdą zalać masą serową (do ok. 3/4 wysokości).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10min. 

Zmniejszyć temperaturę do 120C i piec kolejne 20min.

Wystudzić (serniczki opadną).



Konfitury:

Rabarbar i pomarańczę rozdrobnić, dodać cukier żelujący - smażyć przez ok. 15min. mieszając.

Ostudzoną konfiturę wyłożyć na serniczki (ok. 1 łyżeczka na każdy).

Schłodzić w lodówce.

[serniczki są dość wilgotne, więc przed podaniem można zmienić papilotki]

Smacznego!

2 komentarze: