Pyszne,
puszyste serniczkowe kąski z lekko kwaskową, aromatyczną konfiturą
Serniczki:
- 220g twarogu sernikowego
- 250g mascarpone
- 2 jajka
- 10g mąki
- 3/4 łyżeczki olejku waniliowego
- 50g cukru
Konfitury rabarbarowo-pomarańczowa:
- 170g rabarbaru
- 80g pomarańczy
- 70g cukru żelującego 3:1
Serniczki:
Zmieszać twaróg z mascarpone. Utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym.
Wbić po jednym jajku i dodać mąkę stale ubijając.
Formę do mini muffinek (24szt) wyłożyć papilotkami, każdą zalać masą serową (do ok. 3/4 wysokości).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10min.
Zmniejszyć temperaturę do 120C i piec kolejne 20min.
Wystudzić (serniczki opadną).
Konfitury:
Rabarbar i pomarańczę rozdrobnić, dodać cukier żelujący - smażyć przez ok. 15min. mieszając.
Ostudzoną konfiturę wyłożyć na serniczki (ok. 1 łyżeczka na każdy).
Schłodzić w lodówce.
[serniczki są dość wilgotne, więc przed podaniem można zmienić papilotki]
Smacznego!
miniaturki są super :-)
OdpowiedzUsuńi jakie pyszne :DD
Usuń