Serniczki z konfiturą rabarbarową zniknęły w mgnieniu oka, więc korzystając z okazji, że jest jeszcze rabarbar w ogrodzie postanowiłam powtórzyć szaleństwo serniczkowe - tym razem z ricottą i w rozmiarze 'regular'.
Powiem nieskromnie - wyszły wyśmienicie! Ze zrobionych dwunastu wczoraj o 23 zostały tylko dwa :( ... pewnie gdyby nie silna wola już nie byłoby żadnego ;-)
Składniki:
- 250g ricotty
- 250g twarogu sernikowego
- 50g cukru
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
Konfitura rabarbarowa:
- 300g rabarbaru
- 100g cukru żelującego 3:1
Ricottę i twaróg utrzeć z cukrem. Wbić jaja ciągle ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy - ubić na puszystą masę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wlać masę serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10min., następnie zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 20min.
Po upieczeniu wystudzić, nałożyć chłodne konfitury i włożyć do lodówki.
Konfitury z rabarbaru:
Rabarbar rozdrobnić, dodać cukier - zasmażać 14min. mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!
jeju, jakie cudeńko ;]
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń