czwartek, 7 czerwca 2012

Serniczki z ricottą

Serniczki z konfiturą rabarbarową zniknęły w mgnieniu oka, więc korzystając z okazji, że jest jeszcze rabarbar w ogrodzie postanowiłam powtórzyć szaleństwo serniczkowe - tym razem z ricottą i w rozmiarze 'regular'.

Powiem nieskromnie - wyszły wyśmienicie! Ze zrobionych dwunastu wczoraj o 23 zostały tylko dwa :( ... pewnie gdyby nie silna wola już nie byłoby żadnego ;-)


Składniki:

  • 250g ricotty
  • 250g twarogu sernikowego
  • 50g cukru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
Konfitura rabarbarowa:
  • 300g rabarbaru
  • 100g cukru żelującego 3:1

Ricottę i twaróg utrzeć z cukrem. Wbić jaja ciągle ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy - ubić na puszystą masę.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wlać masę serową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10min., następnie zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 20min.

Po upieczeniu wystudzić, nałożyć chłodne konfitury i włożyć do lodówki.

Konfitury z rabarbaru:

Rabarbar rozdrobnić, dodać cukier - zasmażać 14min. mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!

2 komentarze: