niedziela, 17 czerwca 2012

Tarta orzechowo-śmietankowa z truskawkami

Nie ma nic lepszego niż truskawki z własnego ogrodu zanurzone w słodziutkiej śmietance....



Składniki:
ciasto:

  • 30g orzechów laskowych
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 180g mąki
krem:
  • 400g śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 20g wody
  • 250g truskawek


Ciasto:

Orzechy zmielić, dodać posiekane masło, jajko i mąkę - zagnieść ciasto 
(nie należy zagniatać zbyt długo!)


Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić (ok. 30min)

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy 
(jeśli mamy problemy z rozwałkowaniem, wkładamy do wysmarowanej formy na tartę i 'wylepić' foremkę rozgniatając ciasto palcami - formujemy wysoki brzeg)


Nakłuć widelcem, wyłożyć na ciasto kawałek pergaminu i obciążyć kuleczkami ceramicznymi (grochem lub fasolą).


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec kolejne 25-30min.


Krem:

Żelatynę namoczyć w wodzie.  Gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej - wystudzić. 

Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania wlać chłodną żelatynę - chwilę wymieszać.

Wyłożyć krem na ostudzone ciasto, dodać owoce (pokrojone na połówki) i świeże listki mięty.

Tartę schłodzić - podawać następnego dnia. 

Niestety najpyszniejsza jest, gdy już się kończy :D

Smacznego!

3 komentarze: