Kolejne gołąbki bez ryżu - delikatne...smaczne i jakże aromatyczne... '
Z tym sosikiem stanowią duet doskonały ;)
Składniki:
- 9 dużych liści młodej kapusty
- 500g filetów z podudzi kurczaka
- 200g pieczarek
- 170g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- 300g młodej kapusty
- 2,5 łyżeczki przyprawy z gorczycą i kolendrą
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 kostka rosołowa
Mięso zmielić wraz z przyprawą i pieprzem (ewentualnie dosolić do smaku).
Cebulkę posiekać i zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Pieczarki pokroić w ćwiartki - podsmażyć z cebulką.
Kapustę drobno posiekać.
Wymieszać mięso z cebulą, pieczarkami i kapustą.
Zawinąć 2 kopiate łyżki farszu w liść, układać ściśle w garnku.
Zalać wodą, dodać kostkę bulionową.
Ugotować do miękkości kapusty
[w szybkowarze wystarczy zagotować do puszczenia pary]
Podawać z sosem pomidorowo-marchewkowym.
Smacznego!
ooooo jak ja dawno nie robiłam gołąbków:O zrobiłaś mi niesamowitą ochotę:)
OdpowiedzUsuńU mnie często goszczą na stole w różnych odmianach :)
UsuńZawsze z zazdrością patrzę na Twoje przepisy z gołąbkami!
OdpowiedzUsuń;-) Mój syn je uwielbia, więc urozmaicam, by nie było nudno :D
Usuń