Składniki:
drożdżówki:
- 370g mąki
- 150g mleka
- 35g drożdży
- 75g cukru
- 30g masła
- 1 jajko
rabarbar:
- 300g rabarbaru
-
70g cukru
kruszonka:
- 50g mąki krupczatki
- 35g cukru
-
35g masła
Rabarbar obrać i
pokroić w kosteczkę (ok. 1cm). Zasypać cukrem i odstawić.
Mleko podgrzać do
37C (letnie) wraz z drożdżami, cukrem i masłem (tak, by się
roztopiło).
Dodać mąkę i
jajko, wyrobić gładkie, sprężyste i lśniące ciasto. Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20-30min)
Rabarbar odsączyć
z soku. Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować
wałeczek:
Na każdym
wałeczku ułożyć kawałki rabarbaru:
Zwinąć w spiralkę, ułożyć
płaską stroną na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do
wyrośnięcia:
Kruszonka:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać mąkę – wymieszać. Palcami tworzyć grudki,
posypać drożdżówki:
Nagrzać piekarnik
do 180C, piec bułeczki przez ok. 25min. [jeśli lubicie bardziej
rumiane drożdżówki, należy posmarować je żółtkiem przed
posypaniem kruszonką]
Smacznego!
Uwielbiam takie drożdżowy...i ten rabarbar...pycha!
OdpowiedzUsuńMają coś w sobie... :)
UsuńWyśmienite, pyszne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńZnikają w mgnieniu oka :)
Usuń