czwartek, 31 maja 2012

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

drożdżówki:
  • 370g mąki
  • 150g mleka
  • 35g drożdży
  • 75g cukru
  • 30g masła
  • 1 jajko

rabarbar:
  • 300g rabarbaru
  • 70g cukru
kruszonka:
  • 50g mąki krupczatki
  • 35g cukru
  • 35g masła



Rabarbar obrać i pokroić w kosteczkę (ok. 1cm). Zasypać cukrem i odstawić.




Mleko podgrzać do 37C (letnie) wraz z drożdżami, cukrem i masłem (tak, by się roztopiło).




Dodać mąkę i jajko, wyrobić gładkie, sprężyste i lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20-30min)




Rabarbar odsączyć z soku. Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować wałeczek:





Na każdym wałeczku ułożyć kawałki rabarbaru:


 Zwinąć w spiralkę, ułożyć płaską stroną na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia:





Kruszonka:




Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę – wymieszać. Palcami tworzyć grudki, posypać drożdżówki:





Nagrzać piekarnik do 180C, piec bułeczki przez ok. 25min. [jeśli lubicie bardziej rumiane drożdżówki, należy posmarować je żółtkiem przed posypaniem kruszonką]


Smacznego!

4 komentarze: