Puszyste bułeczki są idealne na niedzielne śniadanko! Sekret ich puszystości tkwi w wyrastaniu 'na zimno'. Jeszcze gorrrrące:
Składniki: (6 dużych bułek)
- 200g zimnego mleka
- 1i 1/2 łyżeczki cukru
- 8g drożdży
- 340g mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 30g masła pokrojonego na małe kawałki
- 1 rozkłócone trzepaczką jajko
Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i cukrem.
W mące zrobić wgłębienie, dodać drożdże - wyrobić z mąką.
Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie i lśniące ciasto.
Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 35-40min. do wyrośnięcia.
(jeśli chcemy, by bułeczki były rumiane po upieczeniu, przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem lub żółtkiem - moje są dziś bez)
Nagrzać piekarnik do 200C, piec ok 15min (do zarumienienia - bułeczki opukane od spodu powinny wydawać charakterystyczny, głuchy dźwięk)
Smacznego!
świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
Dziękuję :)
UsuńRównież pozdrawiam!
Przepyszne i piękne bułeczki! Super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń