niedziela, 20 maja 2012

Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki są idealne na niedzielne śniadanko! Sekret ich puszystości tkwi w wyrastaniu 'na zimno'. Jeszcze gorrrrące:


Składniki: (6 dużych bułek)
  • 200g zimnego mleka
  • 1i 1/2 łyżeczki cukru
  • 8g drożdży
  • 340g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 30g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 1 rozkłócone trzepaczką jajko

Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i cukrem.

W mące zrobić wgłębienie, dodać drożdże - wyrobić z mąką.

Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie i lśniące ciasto.

Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 35-40min. do wyrośnięcia.

(jeśli chcemy, by bułeczki  były rumiane po upieczeniu, przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem lub żółtkiem - moje są dziś bez)

Nagrzać piekarnik do 200C, piec ok 15min (do zarumienienia - bułeczki opukane od spodu powinny wydawać charakterystyczny, głuchy dźwięk)

Smacznego!

6 komentarzy: