wtorek, 15 maja 2012

Botwinka

Wiosenna zupa w roli głównej - botwinka :)

Składniki:
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pęczek botwinki
  • bulion drobiowy
  • 1000g wody
  • 100g śmietany
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • natka pietruszki

Czosnek rozdrobnić, podsmażyć na oliwie.

Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, bulion i przyprawy- podgotować ok. 10min.

Botwinkę (buraczki, łodygi i liście) posiekać, dodać do zupy - gotować ok. 5min.

Dodać śmietanę - zagotować.

Podawać z natką pietruszki i ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz