poniedziałek, 28 maja 2012

Galareta z kurczaka





Składniki:


  • 1 kurczak
  • woda
  • włoszczyzna (4 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej)
  • bulionetka wołowa
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól lub przyprawa uniwersalna
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki żelatyny

Ze wszystkich składników (oprócz żelatyny) ugotować rosół.

Odcedzić warzywa i kurczaka. Obrać mięso.

Pokroić kurczaka i marchewkę, włożyć do salaterek. Dodać natkę.

Odlać ok. 800g rosołu i  rozpuścić w nim żelatynę, zalać mięso z marchewką.

Włożyć do lodówki, by galareta stężała.

Podawać z octem lub cytryną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz