sobota, 19 maja 2012

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Lekkie, wiosenne babeczki z owocami





Składniki:
ciasto : (24 babeczki) - można zrobić z połowy :)
  • 250g mąki
  • 125g zimnego masła
  • 30g cukru pudru (można dać więcej)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 400g śmietany 30%
  • cukier waniliowy

Ciasto:

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.

Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30min.

Rozwałkować, 'wykleić' ciastem foremki do babeczek.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 180C na złoty kolor (ok. 12min).



Śmietanę ubić z cukrem waniliowym - wyłożyć na ostudzone babeczki, udekorować owocami:




Smacznego!

6 komentarzy: