poniedziałek, 11 czerwca 2012

Panna cotta z koktajlem owocowym


Składniki:
  • 200g mleka 3,2%
  • 200g śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 60g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 puszki koktajlu owocowego


Żelatynę zalać wodą - zostawić do namoczenia na ok. 5min.

Przepołowić laskę wanilii - wyskrobać ziarenka.

Mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii wymieszać - zagotować.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do gorącego mleka ze śmietanką (cukrem i wanilią). Dokładnie wymieszać.


Do foremek włożyć odsączone owoce, zalać masą śmietanową po  sam brzeg - odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


[by panna cotta bez problemu 'wyskoczyła' z foremek, można na chwilkę wstawić do gorącej wody]


Smacznego!



3 komentarze: