niedziela, 29 grudnia 2013

Zapiekanka duo, czyli 'małe uszy ' ze szpinakiem / sosem bolonese

Orecchiette, czyli małe muszelki makaronowe w zapiekance duo:
- ze szpinakiem i fetą oraz
- z sosem a'la  bolonese






Składniki: 
  • 150g-200g małych muszli makaronowych [Orecchiette]
1. część:
  • 300g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • starty żółty ser
2. część:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 270g sera feta [18% tłuszczu]
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • starty żółty ser

sos beszamelowy:
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta pieprzu

Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Odcedzić i przelać zimną wodą.

1. część:

Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, marchewkę, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min.

Pomieszać farsz z połową makaronu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2. część:

Cebulkę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać sprasowany czosnek i szpinak - odparować nadmiar wody (gotować do czasu, gdy będzie miał średnio gęstą konsystencję)

Dodać pieprz, śmietanę i fetę - wymieszać i gotować, aż feta połączy się ze szpinakiem.

Wymieszać farsz z drugą częścią makaronu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. 

Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.

Polać zapiekankę sosem, posypać serem.

2 komentarze: