Orecchiette, czyli małe muszelki makaronowe w zapiekance duo:
- ze szpinakiem i fetą oraz
- z sosem a'la bolonese
Składniki:
- 150g-200g małych muszli makaronowych [Orecchiette]
1. część:
- 300g mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 200g pomidorów z puszki
- 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- starty żółty ser
2. część:
sos beszamelowy:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 mała cebulka
- 1/2 ząbku czosnku
- 270g sera feta [18% tłuszczu]
- pieprz
- 2 łyżki gęstej śmietany
- starty żółty ser
sos beszamelowy:
- 20g masła
- 20g mąki
- 250g mleka
- szczypta pieprzu
Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
1. część:
Odcedzić i przelać zimną wodą.
1. część:
Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, marchewkę, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min.
Pomieszać farsz z połową makaronu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2. część:
2. część:
Cebulkę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać sprasowany czosnek i szpinak - odparować nadmiar wody (gotować do czasu, gdy będzie miał średnio gęstą konsystencję)
Dodać pieprz, śmietanę i fetę - wymieszać i gotować, aż feta połączy się ze szpinakiem.
Wymieszać farsz z drugą częścią makaronu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Polać zapiekankę sosem, posypać serem.
Oj ta wersja ze szpinakiem i fetą by mi posmakowała :))
OdpowiedzUsuń:-))
Usuń