poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką


Aromatyczna, pachnąca i rozpływająca się w ustach - polecam!


Składniki:

  • 800g gulaszu wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka odtłuszczona)
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 3 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • 10g świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • skórka z 1/4 cytryny
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • olej
  • woda
  • 2 duże ziemniaki

Piekarnik nagrzać do 190C, paprykę wydrążyć, postawić na pergaminie i upiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30min (aż skórka zacznie pękać). Po upieczeniu zawinąć w folię aluminiową i odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z solą, białym pieprzem, kminkiem i łyżką mąki.

Olej rozgrzać na patelni - mocno podsmażyć mięso, następnie przełożyć do garnka.

Cebulkę pokroić w grubą kostkę, czosnek drobno posiekać - zarumienić na oleju, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, chilli - wymieszać (stale smażąc)

Dodać startą skórkę z cytryny, drobno pokrojony imbir i liście laurowe - wymieszać.

Przełożyć mięso na patelnię  wymieszać i dodać pozostałą słodką paprykę, wymieszać. Po chwili całość przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, by mięso było przykryte)

Gotować w szybkowarze przez 15min. od puszczenia pary [w normalnym garnku do czasu, aż mięso zmięknie]

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do gulaszu i gotować, aż będą miękkie (ok. 15min).

Na patelni roztopić masło, dodać 1,5 łyżki mąki i zrobić zasmażkę (chwilę smażyć). Następnie dodać nieco 'wody' z gulaszu - rozmieszać, by nie było grudek - dodawać partiami do zupy gulaszowej - wymieszać.

Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do gulaszu.

Podawać gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz