Składniki:
- 800g gulaszu wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka odtłuszczona)
- 1,5 łyżeczki kminku
- 3 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2,5 łyżki mąki
- łyżka masła
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
- 10g świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- skórka z 1/4 cytryny
- 1,5 - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- olej
- woda
- 2 duże ziemniaki
Piekarnik nagrzać do 190C, paprykę wydrążyć, postawić na pergaminie i upiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30min (aż skórka zacznie pękać). Po upieczeniu zawinąć w folię aluminiową i odstawić.
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z solą, białym pieprzem, kminkiem i łyżką mąki.
Olej rozgrzać na patelni - mocno podsmażyć mięso, następnie przełożyć do garnka.
Cebulkę pokroić w grubą kostkę, czosnek drobno posiekać - zarumienić na oleju, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, chilli - wymieszać (stale smażąc)
Dodać startą skórkę z cytryny, drobno pokrojony imbir i liście laurowe - wymieszać.
Przełożyć mięso na patelnię wymieszać i dodać pozostałą słodką paprykę, wymieszać. Po chwili całość przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, by mięso było przykryte)
Gotować w szybkowarze przez 15min. od puszczenia pary [w normalnym garnku do czasu, aż mięso zmięknie]
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do gulaszu i gotować, aż będą miękkie (ok. 15min).
Na patelni roztopić masło, dodać 1,5 łyżki mąki i zrobić zasmażkę (chwilę smażyć). Następnie dodać nieco 'wody' z gulaszu - rozmieszać, by nie było grudek - dodawać partiami do zupy gulaszowej - wymieszać.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do gulaszu.
Podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz