czwartek, 26 grudnia 2013

Gęś po staropolsku

Soczysta, marynowana gęś - warto spróbować :)

Składniki:
Marynata:
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • 1 cebula
  • otarta skórka i sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 - 3 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • szczypta imbiru.



  • Gęś 
  • 200 g słoniny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Sos:
  • 150 g suszonych śliwek
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g piernika


Składniki marynaty połączyć i zagotować.  
Wyczyszczoną gęś dokładnie nasmarować marynatą (także wewnątrz) - odstawić w chłodne miejsce. Marynować przez 3 - 4 dni przekręcając 2-3 razy dziennie. 


Wyjętą z marynaty gęś osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem i  majerankiem.

Zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 godziny. 

Ułożyć gęś w brytfance, polać częścią marynaty (ok. 2 chochelki).

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku, polewając sosem powstałym podczas pieczenia gęsi. Przekręcać gęś co ok. 45 min. Skrzydełka można owinąć folią aluminiową, by się nie spiekły.
[czas pieczenia zależy od wielkości gęsi - moja miała ponad 3,5kg - piekła się 3 godziny]


Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować i razem z wywarem przetrzeć przez sito lub zblendować. Dodać rodzynki, płatki migdałów, 1/4 łyżeczki cukru i chwilę dusić razem.  Jeżeli będzie zbyt gęsty, podlać wodą. Dodać starty piernik. 

Gęś podawać z sosem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widzę, że masz nowego bloga. Trochę mnie to zaskoczyło po wejściu na niego :))). Tak samo mnie zaskoczyła ikonka w komentarzu u mnie. W pierwszej chwili pomyślałam, że ją zmieniłaś, a tu nowy blog :). *** Gąski po staropolsku jeszcze nie jadła :(. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, ten blog stary (on jest trzeci w kolejności, a foto czwarty) :-))))
      Nie zauważyłam, że byłam zalogowana na tym koncie :)
      Gąskę polecam - była pyszna! :)))

      Usuń