Pachnące, puszyste bułeczki - mniam!
- 320g zsiadłego mleka
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 510g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 8/9 części, z każdej formujemy bułeczkę - na każdej robimy nacięcie na krzyż (głębokie - naciąć do spodu bułeczki, by po wyrośnięciu nacięcie było widoczne)
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 22min.
Smacznego!
pyszne:)
OdpowiedzUsuńAromatyczne :)
Usuń