niedziela, 8 grudnia 2013

Bułeczki prowansalskie

Pachnące, puszyste bułeczki - mniam!

Składniki:

  • 320g zsiadłego mleka
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 510g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 8/9 części, z każdej formujemy bułeczkę - na każdej robimy nacięcie na krzyż (głębokie - naciąć do spodu bułeczki, by po wyrośnięciu nacięcie było widoczne)

Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 22min.


Smacznego!

2 komentarze: