Lubicie kurczaka?
Szukacie sposobu na jego urozmaicenie?
Polecam ten przepis: kurczak z sezamem,
ostrymi, pieczonymi ziemniaczkami i
sosem szpinakowym.
kurczak:
- 4 podudzia kurczaka
- sól
- biały pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 20g oleju
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 20g sezamu
ziemniaki:
- 1/2 cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 20g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 500g ziemniaków
- starta skórka z 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
sos:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy z oliwek
- 50g suszonych pomidorów
- 300g śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1//2 opakowania mrożonego szpinaku
- sól
- biały pieprz
Z oleju, soli, pieprzu i czosnku przygotować marynatę - nasmarować kurczaka, odstawić na ok. 30min. do lodówki.
Oprószyć tymiankiem - usmażyć na rozgrzanym oleju.
Ziemniaczki:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać - zarumienić na oleju.
Dodać paprykę, chilli i gałkę oraz ziemniaki pokrojone w małą kostkę - wymieszać i mocno podsmażyć ziemniaki.
Pod koniec smażenia doprawić solą i białym pieprzem, dodać skórkę z cytryny.
Ziemniaki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego - upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30min.
Sezam uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił.
Sos:
Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek drobno posiekany zarumienić na oliwie.
Dodać pokrojone pomidory i śmietankę - gotować na małym ogniu (ok. 5 min), aż zacznie gęstnieć.
Dodać rozmrożony szpinak - chwilę podgotować, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Wyłożyć sos na talerz, na sosie ułożyć kurczaka i ziemniaczki - posypać uprażonym sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz