Przepis na piernik dla spóźnialskich - nie musi dojrzewać, więc nie trzeba pamiętać, by go zrobić kilka dni wcześniej ;-)
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g masła lub Kasi
- 200 ml śmietany (30%)
- 250 g miodu
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżeczek przyprawy do pierników
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- kilka śliwek suszonych
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
Polewa:
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
Masło utrzeć z miodem na puszystą masę.
Dodać żółtka i śmietanę nadal ucierając.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, przyprawami i kakao - dodać do utartej masy z żółtek i dokładnie wymieszać.
Dodać żurawinę, rodzynki i posiekane śliwki - wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowaną masą.
Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 70min.
(sprawdzić, czy piernik się upiekł wbijając patyczek - jeśli się nie klei, można ciasto wyciągnąć z pieca)
Wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na 4 części - posmarować powidłami, odstawić do zastygnięcia (najlepiej w keksówce, by piernik się 'nie rozjechał', gdyż jest bardzo wysoki)
Polewa:
Wszystkie składniki połączyć w rondelku, mieszając podgrzewać do czasu, gdy się rozpuszczą i połączą. Gorącą polewą polać piernik, wygładzając np. nożem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz