W niedzielne popołudnie zapraszam na rozpływającą się ustach karpatkę :)
ciasto:
- 240g wody
- 150g margaryny
- 130g mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
budyń:
- 90g maki ziemniaczanej
- 90g mąki pszennej
- 730g mleka
- 110g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 250g masła
Ciasto:
Wodę zagotować z margaryną, następnie dodać mąkę - dokładnie wymieszać np. mikserem na gładką masę i ponownie zagotować (aż ciasto zacznie odchodzić od garnka - ok. 3min) stale mieszając.
Masę ostudzić, następnie dodać sól, proszek i jajka - dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 min.
Drugą połowę ciasta upiec jak wyżej.
Budyń:
Wymieszać wszystkie składniki (oprócz masła), by nie było grudek - gotować stale mieszając, aż zgęstnieje (ok. 6 min). Odstawić budyń do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.
Gotową masę rozsmarować na jednym spodzie, przykryć drugim i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Smacznego!
oj joj moje ulubione ciachooooo..piękne ;)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję :)
Usuńrewelacja:D
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! :)
Usuń