Składniki:
- kapusta - 12 liści
- 500g filetów z podudzi z kurczaka (bez skóry)
- 100g ryżu arborio (po ugotowaniu 250g)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kilka suszonych pomidorów ze słoika + zalewa olejowa
- 125g mozzarelli
- 70g żółtego sera
- 2 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 kostka rosołowa, drobiowa
- 1 liść laurowy
sos:
- 50g cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa
- 350g pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5-2 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka olejku chili
- łyżka mąki
- 100-150g gęstej śmietany 18% (jeśli dodamy śmietankę 30%, sos będzie słodszy)
Farsz:
Ryż ugotować na pół twardo (ok.3 min. krócej niż podano na opakowaniu).
Mięso z kurczaka zmielić, mozzarellę drobno pokroić, żółty ser zetrzeć, dodać przyprawy (Vegeta, pieprz, cząber i tymianek).
Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach - zarumienić na oleju z suszonych pomidorów.
Wymieszać wszystkie składniki farszu.
Przygotować liście kapusty (nie wiesz jak? wskazówki znajdziesz tu).
Zawinąć gołąbki.
Ułożyć w szybkowarze (na dno położyć liście kapusty), zalać wodą, dodać kostkę rosołową i liść laurowy.
Ugotować (wyłączam tuż po puszczenia pary i zostawiam, by ciśnienie samo zeszło)
Sos:
Cebulkę i czosnek posiekać - poddusić chwilkę na oliwie.
Dodać pokrojone pomidory (usunąć twarde, zielone części gniazd nasiennych), przyprawy i olejek chili.
Gotować 10 min., następnie zmiksować.
Zaprawić mąką i śmietaną.
Przed podaniem polać gołąbki sosem.
Smacznego!
smaczny pomysł, chętnie bym zjadła gołąbki:)
OdpowiedzUsuńTo wpadaj do mnie :))
UsuńChetnie bym sprobowala u Ciebie, a potem jeszcze klasycznego do kompletu ;))
OdpowiedzUsuńZapraszam :) Mówisz i masz :D
UsuńLece!
UsuńCzekam :)
Usuń