piątek, 29 listopada 2013

Gołąbki drobiowe z ryżem arborio




 Składniki:
  • kapusta - 12 liści
  • 500g filetów z podudzi z kurczaka (bez skóry)
  • 100g ryżu arborio (po ugotowaniu 250g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kilka suszonych pomidorów ze słoika + zalewa olejowa
  • 125g mozzarelli
  • 70g żółtego sera
  • 2 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 kostka rosołowa, drobiowa
  • 1 liść laurowy
sos:
  • 50g cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa
  • 350g pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5-2 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka olejku chili
  • łyżka mąki
  • 100-150g gęstej śmietany 18% (jeśli dodamy śmietankę 30%, sos będzie słodszy)



Farsz:

Ryż ugotować na pół twardo (ok.3 min. krócej niż podano na opakowaniu).

Mięso z kurczaka zmielić, mozzarellę drobno pokroić, żółty ser zetrzeć, dodać przyprawy (Vegeta, pieprz, cząber i tymianek).

Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach - zarumienić na oleju z suszonych pomidorów.

Wymieszać wszystkie składniki farszu.


Przygotować liście kapusty (nie wiesz jak? wskazówki znajdziesz tu).

Zawinąć gołąbki.

Ułożyć w szybkowarze (na dno położyć liście kapusty), zalać wodą, dodać kostkę rosołową i liść laurowy.

Ugotować (wyłączam tuż po puszczenia pary i zostawiam, by ciśnienie samo zeszło)


Sos:

Cebulkę i czosnek posiekać - poddusić chwilkę na oliwie. 

Dodać pokrojone pomidory (usunąć twarde, zielone części gniazd nasiennych), przyprawy i olejek chili.

Gotować 10 min., następnie zmiksować.

Zaprawić mąką i śmietaną.

Przed podaniem polać gołąbki sosem.

Smacznego!




6 komentarzy: