niedziela, 10 listopada 2013

Pizzerinki

Soczyste pizzerinki zniknęły w mgnienia oku, więc chyba jest to dla nich najlepszą rekomendacją :D

Składniki: (ok. 18 sztuk)
ciasto:

  • 180g mąki
  • 90g letniej wody
  • 10g drożdży
  • 15g oliwy
  • niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

sos:

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
obłożenie:
  • 2-3 średnie cebule
  • 300g pieczarek
  • zioła prowansalskie
  • tarty żółty ser



Ciasto:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Rozwałkować na cienki placek - wykroić krążki.



Sos:

Pomidory zmiksować z czosnkiem i pieprzem - gotować ok. 15 min., by odparować wodę (zagęścić)

Posmarować krążki z ciasta sosem.


Obłożenie:

Cebulę posiekać w cienkie talarki, udusić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru (w razie potrzeby podlać wodą - cebula nie powinna być zbytnio zarumieniona).

Ułożyć na krążkach.



Pieczarki pokroić w plasterki - podsmażyć na rumiano i ułożyć na pizzerinkach.

Oprószyć ziołami prowansalskimi.

Obficie posypać żółtym serem.

Piec na dolnej szynie piekarnika nagrzanego do 220C przez 15min (grzanie dolne)

Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Smacznego!

2 komentarze: