Soczyste pizzerinki zniknęły w mgnienia oku, więc chyba jest to dla nich najlepszą rekomendacją :D
ciasto:
- 180g mąki
- 90g letniej wody
- 10g drożdży
- 15g oliwy
- niepełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
sos:
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
obłożenie:
- 2-3 średnie cebule
- 300g pieczarek
- zioła prowansalskie
- tarty żółty ser
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na cienki placek - wykroić krążki.
Sos:
Pomidory zmiksować z czosnkiem i pieprzem - gotować ok. 15 min., by odparować wodę (zagęścić)
Posmarować krążki z ciasta sosem.
Obłożenie:
Cebulę posiekać w cienkie talarki, udusić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru (w razie potrzeby podlać wodą - cebula nie powinna być zbytnio zarumieniona).
Ułożyć na krążkach.
Pieczarki pokroić w plasterki - podsmażyć na rumiano i ułożyć na pizzerinkach.
Oprószyć ziołami prowansalskimi.
Obficie posypać żółtym serem.
Piec na dolnej szynie piekarnika nagrzanego do 220C przez 15min (grzanie dolne)
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń