wtorek, 19 listopada 2013

Zapiekanka z tortellini

Lubicie włoskie smaki? Wypróbujcie zapiekankę z tortellini :)

Składniki:
  • 250g tortellini z mięsem
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 125g mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 40g masła
  • 50g mąki
  • 200g pomidorów z puszki (wraz z sosem)
  • 300g mleka
  • sól (ok. 1 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • świeże listki bazylii

Tortellini podgotować w osolonym wrzątku (3/4 czasu podanego na opakowaniu)

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, cebulę w cienkie talarki - podsmażyć.

Pomidora pokroić w cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć tortellini, cebulkę z marchewką i pomidora. Posypać starta lub drobno posiekana mozzarellą.

Z masła, mąki, mleka i przypraw (tymianek, cząber, sól i pieprz) przygotować sos beszamelowo-pomidorowy: 
masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.).

Polać sosem przygotowane wcześniej składniki.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40-45 min.

Podawać posypane świeżą bazylią.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zawsze zapiekam makaron z różnymi składnikami, ale z tortellini zapiekanki mogą być nawet lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z pomidorami z puszki, bo są na liście a dalej w przepisie znikają? Dodać do beszamelu i wymieszać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodać do beszamelu - już poprawiam, by było jasne :)

      Usuń