Lubicie włoskie smaki? Wypróbujcie zapiekankę z tortellini :)
Składniki:
- 250g tortellini z mięsem
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 125g mozzarelli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 40g masła
- 50g mąki
- 200g pomidorów z puszki (wraz z sosem)
- 300g mleka
- sól (ok. 1 łyżeczki)
- 1 łyżeczka pieprzu
- świeże listki bazylii
Tortellini podgotować w osolonym wrzątku (3/4 czasu podanego na opakowaniu)
Marchewkę pokroić w cienkie słupki, cebulę w cienkie talarki - podsmażyć.
Pomidora pokroić w cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć tortellini, cebulkę z marchewką i pomidora. Posypać starta lub drobno posiekana mozzarellą.
Z masła, mąki, mleka i przypraw (tymianek, cząber, sól i pieprz) przygotować sos beszamelowo-pomidorowy:
masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.).
Polać sosem przygotowane wcześniej składniki.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40-45 min.
Podawać posypane świeżą bazylią.
Smacznego!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZawsze zapiekam makaron z różnymi składnikami, ale z tortellini zapiekanki mogą być nawet lepsze :)
OdpowiedzUsuńPod warunkiem, że mamy dobre tortellini :)
UsuńA co z pomidorami z puszki, bo są na liście a dalej w przepisie znikają? Dodać do beszamelu i wymieszać?
OdpowiedzUsuńTak, dodać do beszamelu - już poprawiam, by było jasne :)
UsuńSmacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń