Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto rafaello :)
Składniki: [średnia forma 22 x 30cm]
- 1,5 paczki krakersów
- 750g mleka
- 3 żółtka
- 100g cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 300g masła lub Kasi
- 350g wiórek kokosowych
- płatki migdałów
Mąkę dokładnie rozrobić w mleku, dodać żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym - zagotować stale mieszając (gotować do czasu, gdy powstanie gęsty budyń)
Budyń przykryć folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń stale ucierając. Wsypać wiórki - dokładnie wymieszać.
W formie ułożyć warstwę krakersów - rozsmarować na nich 1/3 budyniu;
następnie wyłożyć drugą warstwę krakersów i rozsmarować połowę pozostałego budyniu;
kolejna warstwa + budyń, posypać płatkami migdałów.
Włożyć do lodówki (u mnie na całą noc)
Smacznego!
a do tych żóltek i cukrów trzeba dodać budyń?
OdpowiedzUsuńNie, z żółtek, cukru, maki i mleka gotujesz budyń :)
Usuńmoje ulubione ciacho:) świetnie wygląda, lubię je w wersji z biszkoptem i bez pieczenia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW wersji biszkoptowej również lubię :))
a czy krakery nie sa za słone, nie lepiej zastąpić je pepitkami?
OdpowiedzUsuńWedług mnie dają ciekawy kontrast do słodkiej masy. Nie są za słone. Robiłam z pepitkami, ale z krakersami moim zdaniem lepsze :)
Usuń750 g mleka, czyli ile litrow? :)
OdpowiedzUsuńMożna w przybliżeniu uznać, że 3/4 litra :)
UsuńCzytam i już smakuje się wyobraźnią.... Wszystkie przepisy brzmią pysznie: ) Zainspirowałaś mnie - dziękuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiły komentarz :)
Usuń