Fantastyczne conchiglioni, czyli muszle jumbo z nadzieniem ze szpinaku i fety - doskonałe na obiad, jak również na imprezkę :)
[wkrótce druga wariacja :P]
Składniki: [16 szt]
- 16 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 mała cebulka
- 1/2 ząbku czosnku
- 270g sera feta [18% tłuszczu]
- pieprz
- 2 łyżki gęstej śmietany
- starty żółty ser
sos beszamelowy:
- 20g masła
- 20g mąki
- 250g mleka
- szczypta pieprzu
Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulkę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać sprasowany czosnek i szpinak - odparować nadmiar wody (gotować do czasu, gdy będzie miał średnio gęstą konsystencję)
Dodać pieprz, śmietanę i fetę - wymieszać i gotować, aż feta połączy się ze szpinakiem.
Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Polać sosem muszle, posypać serem:
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.
Smacznego!
lubię nadziewane muszle, świetnie sprawdzają się na imprezie:)
OdpowiedzUsuńPrawda! :)
Usuń