piątek, 1 listopada 2013

Pod francuską czapą

Zapiekane warzywa z kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 400g filetów z podudzia kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 100g startego sera żółtego
  • 100g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • opakowanie ciasta francuskiego


Ciast podzielić na 2 części - rozwałkować. Jedną z nich wyłożyć spód formy do tarty - podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C [10 - 15min].

Cebulę pokroić w ósemki, podsmażyć dodając sos sojowy.

Marchewkę okroić w cienkie słupki - poddusić na patelni.

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy - podsmażyć.

Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, marchewką i mięsem - wyłożyć na formę.

Śmietankę wymieszać z jajkiem - zalać farsz.

Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego - piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30min.

Smacznego!


2 komentarze: