Zapiekane warzywa z kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 400g filetów z podudzia kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 pomidory
- 100g startego sera żółtego
- 100g śmietanki 30%
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- opakowanie ciasta francuskiego
Ciast podzielić na 2 części - rozwałkować. Jedną z nich wyłożyć spód formy do tarty - podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C [10 - 15min].
Cebulę pokroić w ósemki, podsmażyć dodając sos sojowy.
Marchewkę okroić w cienkie słupki - poddusić na patelni.
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy - podsmażyć.
Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, marchewką i mięsem - wyłożyć na formę.
Śmietankę wymieszać z jajkiem - zalać farsz.
Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego - piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30min.
Smacznego!
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęła, więc chyba nie była zła :))))
Usuń