poniedziałek, 21 października 2013

Zupa pieczarkowo-grzybowa



Składniki:
  • 2 małe cebulki
  • oliwa
  • 150-200g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 10g suszonych grzybów
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • nać selera (1 łodyga)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • woda



Cebule pokroić w ćwiartki, zeszklić na oliwie dodając 1 łyżeczkę cukru.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, podsmażyć na rumiano.

Marchewkę pokroić w talarki.

Grzyby zmielić na proszek, zalać wodą, dodać marchewkę, seler, kostkę i przyprawy – gotować 15 min. w temperaturze 90C.

Dodać pieczarki i cebulkę – gotować 5 min. w temperaturze 90C.

Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietanką – zaprawić zupę; gotować 2min.

Posypać natką pietruszki.

[można podać z makaronem - pycha!]

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz