Lubicie brukselkę?
Jeśli tak, ta propozycja jest dla Was :D
Jeśli nie, może po zjedzeniu tej zapiekanki zmienicie zdanie na temat tej małej kapustki :PP
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 100g schabu pieczonego w plasterkach
- 500g brukselki
- olej
- 1,5 słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka Vegety
- 100g sera żółtego
sos beszamelowy:
- 40g masła
- 40g mąki
- 500g mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
Ziemniaki pociąć na cieniutkie plasterki (np. na tarce typu mandolina V)
Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, chili i Vegetę - wymieszać. Dodać ziemniaki - podsmażyć.
Cebulkę poszatkować i zeszklić z dodatkiem łyżeczki cukru - wymieszać z ziemniakami w naczyniu żaroodpornym.
Z umytej brukselki odciąć końcówki głąbów, naciąć głąby na krzyż i zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 5 min) - ułożyć na ziemniakach i cebulce w naczyniu żaroodpornym.
Schab pociąć w paseczki, podsmażyć na patelni - dodać do zapiekanki.
Sos beszamelowy:
Masło rozgrzać, dodać mąkę i pozostałe składniki - dokładnie zmiksować, by nie było grudek - gotować ok. 7min stale mieszając.
Zalać zapiekankę beszamelem, posypać serem - zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40min.
Smacznego!
Uwielbiam brukselkę, na 100% wypróbuję przepis Asieńko:-)
OdpowiedzUsuńJeśli uwielbiasz brukselkę, to na 100% jest danie dla Ciebie!!!
UsuńMimo, że brukselka cieszy się złą sławą, to ja należę do jej zdecydowanych fanów :)
OdpowiedzUsuń