niedziela, 6 października 2013

Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy w pełni, więc wypieki dyniowe przeplatają się z zupką dyniową :)

Fajne, wilgotne ciacho, z chrupiącą czekoladą.

Składniki:
  • 130g białej czekolady
  • 40g masła
  • 380g dyni
  • 4 jajka
  • 40g cukru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 190g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70g białej czekolady


130g białej czekolady rozpuścić z masłem, odstawić.

Dynię zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w malakserze, dodać jajka, cukier, aromat - wymieszać.

Dodać mąkę, proszek, sól oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem - dokładnie połączyć.

Masę wylać na małą blaszkę (u mnie 23x 26cm), posypać grubo posiekaną gorzką i białą czekoladą.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 160C przez 30min.

Smacznego!

4 komentarze: