Pewnie w dniu takim jak dziś, nie możecie już patrzeć na słodkości, jednak gdyby ktoś miał ochotę na ciacho, zapraszam na sernik chałwowo - kokosowy.
Składniki:
Spód:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 60g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 750g twarogu sernikowego (w wiaderku)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200g śmietany 30%
- 4 jajka
- 80g cukru pudru
- 5 łyżek masła orzechowego
- 200g chałwy waniliowej
- 2 łyżki mąki
Polewa:
- 150g śmietany 30%
- 150g białej czekolady z wiórkami kokosowymi (lub 100g białej czekolady i 50g wiórek kokosowych)
Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia - włożyć do lodówki na min. 30min.
Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10min.
Masa:
Utrzeć ser twarogowt z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Wbijamy po 1 jajku stale ubijając.
Dodać masło orzechowe, śmietanę i mąkę - wymieszać.
Dodać pokruszoną chałwę - delikatnie wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 60 min.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Śmietankę podgrzać do ok. 80C, rozpuścić w niej białą czekoladę połamaną na małe kawałki i wiórki.
Gdy polewa nieco przestygnie, polać ciasto i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Musi smakować obłędnie;)
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowy :)
UsuńNa sernik zawsze mogę patrzeć. I w sumie chyba zawsze mogę w siebie wcisnąć jeszcze kawałeczek... ;)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudnie :)
:-)))
UsuńDziękuję :*