wtorek, 24 grudnia 2013

Sernik chałwowo-kokosowy

Pewnie w dniu takim jak dziś, nie możecie już patrzeć na słodkości, jednak gdyby ktoś miał ochotę na ciacho, zapraszam na sernik chałwowo - kokosowy. 



Składniki:


Spód:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko 
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 750g twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200g śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 80g cukru pudru
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 200g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki mąki

Polewa:
  • 150g śmietany 30%
  • 150g białej czekolady z wiórkami kokosowymi (lub 100g białej czekolady i 50g wiórek kokosowych)


Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia - włożyć do lodówki na min. 30min.

Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10min.

Masa:

Utrzeć ser twarogowt z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Wbijamy po 1 jajku stale ubijając.

Dodać masło orzechowe, śmietanę i mąkę - wymieszać. 

Dodać pokruszoną chałwę - delikatnie wymieszać.

Wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 60 min.

Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.



Polewa:

Śmietankę podgrzać do ok. 80C, rozpuścić w niej białą czekoladę połamaną na małe kawałki i wiórki. 

Gdy polewa nieco przestygnie, polać ciasto i wstawić do lodówki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Musi smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sernik zawsze mogę patrzeć. I w sumie chyba zawsze mogę w siebie wcisnąć jeszcze kawałeczek... ;)
    Twój wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń