niedziela, 15 grudnia 2013

Kurczak marynowany w miodzie z pikantnymi ziemniaczkami

Kurczak o słodkim posmaku z aromatycznymi ziemniaczkami to propozycja na dziś :)


Składniki: [dla 2 osób]
kurczak:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 6 łyżeczek miodu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 cytryny bez skórki
  • pieprz
ziemniaczki:
  • 7-8 małych ziemniaczków
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta chilli w proszku (ok. 1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz


Ziemniaczki:

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.

Zmieszać olej z przyprawami i czosnkiem - wymieszać z ziemniaczkami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kurczak:


Z miodu, sosu sojowego, chilli, czosnku pokrojonego w cienkie plasterki i soku z cytryny przygotować marynatę - obtoczyć w niej kurczaka.

Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na min. 30min.


Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, obłożyć plasterkami cytryny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg) lub 180C (bez termoobiegu) przez ok. 50min (w zależności od wielkości ćwiartek) od czasu do czasu przewracając i polewając marynatą.

Gdy kurczak będzie się robił miękki, wstawić do piekarnika ziemniaczki w drugim naczyniu żaroodpornym - piec ok. 40min. do czasu, gdy ziemniaczki i kurczak będą zarumienione.
(ziemniaczki od czasu do czasu przemieszać, a kurczaka nadal polewać marynatą)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz