Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia - u nas w tym roku po kaszubsku
Składniki:
- 200g matiasów
- 2 cebulki
- 3 łyżeczki majeranku
- 5 śliwek suszonych
- garstka rodzynek (namoczyć w wodzie)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- pieprz kolorowy
Matiasy namoczyć, by usunąć nadmiar soli.
Pokroić w małe kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, poddusić na oleju podlewając wodą, by się nie spiekła.
Dodać majeranek, pokrojone w paseczki śliwki, paprykę czerwoną i namoczone (odcedzone) rodzynki.
Dodać koncentrat - dokładnie wymieszać. Doprawić zmielonym pieprzem kolorowym - wystudzić.
Przełożyć na pokrojone śledzie - odstawić na 48godz.
Smacznego!
Joasiu, uwielbiam te śledzie! W końcu jestem Kaszubką :) Koniecznie muszę zrobić, aż mi ślinka cieknie, jak na nie patrzę!!!
OdpowiedzUsuńKasieńko,
Usuńzatem poproszę o wskazówki z pierwszej ręki tzn. od prawdziwej Kaszubki :)