wtorek, 24 grudnia 2013

Śledź po kaszubsku

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia - u nas w tym roku po kaszubsku






Składniki:
  • 200g matiasów
  • 2 cebulki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 5 śliwek suszonych
  • garstka rodzynek (namoczyć w wodzie)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • pieprz kolorowy

Matiasy namoczyć, by usunąć nadmiar soli.

Pokroić w małe kawałki.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, poddusić na oleju podlewając wodą, by się nie spiekła.

Dodać majeranek, pokrojone w paseczki śliwki, paprykę czerwoną i namoczone (odcedzone) rodzynki.

Dodać koncentrat - dokładnie wymieszać. Doprawić zmielonym pieprzem kolorowym - wystudzić.

Przełożyć na pokrojone śledzie - odstawić na 48godz.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Joasiu, uwielbiam te śledzie! W końcu jestem Kaszubką :) Koniecznie muszę zrobić, aż mi ślinka cieknie, jak na nie patrzę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko,
      zatem poproszę o wskazówki z pierwszej ręki tzn. od prawdziwej Kaszubki :)

      Usuń