Dziś na obiadek spaghetti z pulpecikami i pysznym sosikiem
Składniki:
pulpety:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 100g suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
- 1-1,5 łyżeczki soli
- ok. 1 łyżeczki białego pieprzu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- olej do smażenia
- 50g startego żółtego sera
sos:
- 2 średnie cebule
- 1,5 ząbka czosnku
- 4 pomidory
- sól
- biały pieprz
- 50g śmietanki 30%
spaghetti:
- 250g makaronu spaghetti
- oliwa
- 50g parmezanu
- kilka listków bazylii
Pulpety:
Pomidory pokroić, bazylię posiekać - wymieszać z mięsem.
Dodać jajko, sól, pieprz - uformować małe pupleciki (można posmarować ręce oliwą, by mięso nie przywierało do rąk)
Podsmażyć na rozgrzanym oleju (rzepakowym)
Sos:
Cebulę pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć - zarumienić na oliwie.
Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę - smażyć ok. 10 min.
(jeśli sos będzie za gęsty, podlać odrobiną wody).
Dodać śmietankę - wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem, następnie dodać do sosu pulpeciki - poddusić razem.
Makaron:
Spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Po odcedzeniu przełożyć z powrotem do garnka, w którym gotował się makaron, dodać odrobinę oliwy i starty parmezan - wymieszać.
Makaron podawać z sosem i pulpecikami, posypany świeżą bazylią.
Smacznego!
ale bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuń