Przepyszne muszle w rozmiarze XXL, czyli włoskie conchiglioni z mięsnym nadzieniem
- doskonałe na obiad, jak również na imprezkę :)
- doskonałe na obiad, jak również na imprezkę :)
Składniki: [16 szt]
- 16 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
- 300g mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 200g pomidorów z puszki
- 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- starty żółty ser
sos beszamelowy:
- 20g masła
- 20g mąki
- 250g mleka
- szczypta pieprzu
Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, marchewkę, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min.
Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Polać sosem muszle, posypać serem:
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.
Smacznego!
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszne:d
OdpowiedzUsuńNieskromnie się zgodzę :D:D
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń