Jeśli lubicie słodko - kwaśne połączenie, ta orzeźwiająca tarta jest właśnie dla Was!
Idealna na upalne, letnie dni :))
Składniki:
- 120g herbatników (petitki)
- 70g masła
- 3 żółtka
- 4 limonki + 1 do dekoracji
- 400g mleka skondensowanego
- 400g śmietanki 30%
- 2,5 - 3 łyżki cukru pudru
Herbatniki rozkruszyć na drobny proszek, dodać roztopione masło - wymieszać i przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej folią aluminiową formy do tart. Ugnieść dłonią.
Podpiec w nagrzanym do 160C piekarniku przez 10min.
Żółtka utrzeć , dodać skondensowane mleko - wymieszać.
Limonki dokładnie wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok - dodać do masy jajeczno - mlecznej i wymieszać.
Przelać masę na podpieczony spód z herbatników - piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 160C.
[masa powinna się ściąć, ale nie powinna być twarda]
Ostudzić.
Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.
Smacznego!
uwielbiam takie tarty :)
OdpowiedzUsuń:-) Są pyyszne!
Usuńmega smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń