niedziela, 2 marca 2014

Tarta limonkowa

Jeśli lubicie słodko - kwaśne połączenie, ta orzeźwiająca tarta jest właśnie dla Was! 

Idealna na upalne, letnie dni :))

Składniki:
  • 120g herbatników (petitki)
  • 70g masła
  • 3 żółtka
  • 4 limonki + 1 do dekoracji
  • 400g mleka skondensowanego
  • 400g śmietanki 30%
  • 2,5 - 3 łyżki cukru pudru


Herbatniki rozkruszyć na drobny proszek, dodać roztopione masło - wymieszać i przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej folią aluminiową formy do tart. Ugnieść dłonią. 

Podpiec w nagrzanym do 160C piekarniku przez 10min.

Żółtka utrzeć , dodać skondensowane mleko - wymieszać. 

Limonki dokładnie wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok - dodać do masy jajeczno - mlecznej i wymieszać.

Przelać masę na podpieczony spód z herbatników - piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 160C.
[masa powinna się ściąć, ale nie powinna być twarda]

Ostudzić.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.

Smacznego!


6 komentarzy: