poniedziałek, 17 marca 2014

Kapuśniaczki

Chrupiące kapuśniaczki są doskonałym dodatkiem np. do barszczyku.
Świetnie smakują też same,  również na zimno.

Składniki: [2 porcje: 4 kapuśniaczki]

  • 4 bułeczki [przepis tu - uformować mniejsze bułeczki, nie robić nacięcia]
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 300g kapusty kiszonej
  • masło
  • 1 jajko
  • bułka tarta



Cebulę pokroić w drobną kosteczkę - zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki - zarumienić.

Kapustę obgotować (10-15 min),  drobno posiekać -dodać do cebuli i pieczarek, zasmażyć.
[jeśli będzie zbyt suche, dodać masło]

Wydrążyć miąższ z bułeczek, nałożyć farsz kapuściany .

Bułeczki opanierować w jajku i bułce tartej - usmażyć na złoto z obu stron.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super przepis! Zapisuję sobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dla mnie bomba - nawet same, na zimno super smakowały :)

      Usuń